Πνευματική Γραφίδα

Πνευματική Γραφίδα

Ιερά και Βασιλική Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά

on Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013. Posted in Πολιτισμός

Η ΣΙΝΑΪΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΥΟ ΘΑΛΑΣΣΩΝ.

Ιερά και Βασιλική Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά

    Η χερσόνησος, που συχνά περιγράφεται ανακριβώς ως “24000 τετραγωνικά μίλια αχρήστου γης” είναι η πύλη μεταξύ Αφρικής και Ασίας και η γέφυρα μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς θαλάσσης, δηλαδή του συντομότερου δρόμου από την Ευρώπη προς τον Ινδικόν ωκεανό και την άπω Ανατολή.Εκ πρώτης όψεως το Σινά φαίνεται δυσπρόσιτο, γεμάτο άγονα και βραχώδη όρη. Η γη είναι ακατάλληλη για καλλιέργεια και οι βροχές πολύ λίγες, πολλή η ζέστη την ημέρα και πολύ το κρύο τη νύκτα.Εν τούτοις το Σινά δεν είναι μία έρημος μονότονη και ενιαία. Το βόρειο τμήμα από το Ελ Αρίς μέχρι την διώρυγα του Σουέζ αποτελείται από μεγάλες αμμώδεις εκτάσεις, που διέσχισαν επανειλημμένα στο παρελθόν μεγάλοι στρατοί.

Βίος, θαύματα, ομολογία καί μαρτύριον τής Αγίας Αικατερίνης

on Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013. Posted in Αγιολογικά, Θεολογικά

ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΦΗΜΟ ΝΥΜΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΥΜΝΗΣΟΜΕΝ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟΝ ΣΙΝΑ.

Βίος, θαύματα, ομολογία καί μαρτύριον τής Αγίας Αικατερίνης

    Σήμερα αδελφοί μου η εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά, τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Η Αγία μας είναι από τα πιο λαμπρά στολίδια των μαρτύρων, της Ορθοδόξου ημών πίστεως και Εκκλησίας. Κατήγετο από την Αλεξάνδρεια και από γονείς ευγενείς. Ως προς το σωματικό της κάλος, ήτο πανέμορφη και καλλονή, η ομορφιά της δε κατά τους συναξαριστάς ήτο εκθαμβωτική. Στα είκοσί της χρόνια, μόλις στα είκοσί της χρόνια, είχε πολύ μεγάλη μόρφωση. Η γνώση της στην κλασική παιδεία, και φιλοσοφία, ήταν καταπληκτική, - σαν τους σημερινούς νέους. - Έκαμε επίσης σπουδές στη ρητορική και στις ξένες γλώσσες της εποχής της τότε.

Εγκώμιο στην Αγία Θεοτόκο

on Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013. Posted in Αγιολογικά, Θεολογικά

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ

Εγκώμιο στην Αγία Θεοτόκο

Ομιλία Γερμανού Α΄ Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως
    1. Να κι άλλο πανηγύρι και χαρούμενη γιορτή της μητέρας του Κυρίου, να έξοδος της αμώμητης νύφης, να το πρώτο ξεπροβόδισμα της βασίλισσας, να το τέλειο σημάδι της δόξας που πρόκειται να την στεφανώσει, να το προοίμιο της θείας χάρης που πρόκειται να την σκεπάσει, να το φωτεινό γνώρισμα της εξαιρετικής καθαρότητάς της. Εκεί όπου μια φορά τον χρόνο κι όχι πολλές φορές εισέρχεται ο ιερέας και τελεί τη μυστική λατρεία, εκεί αυτή οδηγείται από τους γονείς της, για να παραμείνει συνεχώς στα άδυτα και ιερά της χάρης του Θεού. Ποιός γνώρισε ποτέ κάτι παρόμοιο;

<<  25 26 27 28 29 [30

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας

logo imartis small white