Ο ναός του Αγίου Νικολάου στους Μελισσουργούς

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στους Μελισσουργούς

Ενοριακός ναός. Είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική χωρίς τρούλλο. Κτίστηκε το 1778 αλλά επειδή πυρπολήθηκε απ' τους Τούρκους το 1821, ανακατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του με πλακοσκέπαστη στέγη και κιονοστήρικτο υπόστεγο. Κατά το σεισμό του 1967 έπαθε σοβαρές ζημιές και ανακαινίστηκε κακότεχνα.

Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες που έκαναν χιοναδίτες ζωγράφοι το 1846, σύμφωνα με επιγραφή, και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο των αρχών του 19ου αιώνα. Δύο απ' τις φορητές εικόνες του λέγεται ότι τις έφεραν μαζί τους Μελισσουργιώτες μαχητές που επέζησαν κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Αντίκρυ στο χωριό κείτεται μισοερειπωμένο απ' το σεισμό του 1967 το μοναστήρι της Παναγίας, κτισμένο στη θέση βυζαντινής μονής. Είναι επόμενο οι Μελισσουργοί να έχουν βυζαντινή παράδοση, αφού για πολλά χρόνια υπήρξαν Βασιλοχώρι, δηλαδή το αγαπημένο χωριό της βασίλισσας Άννας Παλαιολογίνας Καντακουζινής (13ος - 14ος αιώνας), όπου - σύμφωνα με τις πηγές - κατέφευγε σαν σε αναχωρητήριο, κάθε φορά που ήθελε να ηρεμήσει ή να γλιτώσει απ' τους εχθρούς.

Σήμερα σώζεται επισκευασμένο το καθολικό της μονής (κτίσμα του 1745) με τοιχογραφίες του 1761, όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή.

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας

logo imartis small white