Ο ναός της Υπαπαντής στα Λεπιανά

Ο ναός της Υπαπαντής στα Λεπιανά

Δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες γι' αυτό το παραμελημένο παμπάλαιο εκκλησάκι, κι επειδή έχει υποστεί πολλές φθορές ο γραπτός του διάκοσμος, γίνεται πολύ δύσκολη η χρονολόγηση του. Πάντως δεν θα απείχε κανείς πολύ απ' την πραγματικότητα αν το τοποθετούσε στα μέσα του 17ου αιώνα.

Είναι μικρή ξυλόστεγη πλακοσκέπαστη βασιλική με απλή ακανόνιστη τοιχοποιία χωρίς διακόσμηση. Εσωτερικά ο γραπτός του διάκοσμος βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση. Με πόνο ψυχής οι κάτοικοι του χωριού μιλούν για την εγκατάλειψη του μνημείου, γιατί αισθάνονται πως μαζί μ' αυτό χάνεται και η παράδοση του τόπου τους. Δεν κουράζονται να διηγούνται για τη θυσία του ιερού ελαφιού στο πανηγύρι της εκκλησίας, για την δάφνη της Παναγίας που ανθίζει κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, για θαύματα και άλλα παράξενα.

Στο νεόδμητο ενοριακό ναό των Λεπιανών, υπάρχει ένα από τα ωραιότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Ηπείρου. Προέρχεται απ' τον προηγούμενο παλαιό ναό του Αϊ - Γιάννη, ο οποίος έγινε ετοιμόρροπος από τους σεισμούς και κατεδαφίστηκε.

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας

logo imartis small white