Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Άρτα

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Άρτα

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στο μητροπολικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Είναι μεγάλη τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με ξεχωριστό καμπαναριό, και τιμάται στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κτίστηκε το 1812, σύμφωνα με εντειχισμένη επιγραφή. Εσωτερικά, μεγάλα τμήματα των τοίχων καλύπτονται από τοιχογραφίες των αρχών του 19ου αιώνα. Στις μακρές πλευρές του κυρίως ναού οι συνθέσεις περικλείονται μέσα σε γύψινα έξεργα πλαίσια που δίνουν την εντύπωση μεγάλων φορητών εικόνων. Εκείνο όμως που τραβάει την προσοχή του επισκέπτη είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο - ένα κομψοτέχνημα, από τα καλύτερα της Ελλάδος.

Εντυπωσιάζουν οι ολόγλυπτες παραστάσεις του με τα ποικίλα διακοσμητικά θέματα. Εφάμιλλα του τέμπλου είναι και ο ξυλόγλυπτος άμβωνας, το δεσποτικό και το προσκυνητάρι. Όλα αυτά είναι έργα του 1853.

Στον περίβολο του ναού -που τον περασμένο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως νεκροταφείο-και συγκεκριμένα πίσω απ' το ιερό, ενταφιάστηκε το 1846 ο Αρτινός Όσιος Απόστολος Ντούιας, ο τάφος του οποίου, ατυχώς, ισοπεδώθηκε πριν μερικές δεκαετίες κατά την εκτέλεση έργων διαμόρφωσης του χώρου απ' το Δήμο Αρταίων.

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας

logo imartis small white