Ιγνάτιος Δ΄ Αλεξίου (1988-2016)

4 1
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ', κατά κόσμο Νικόλαος Αλεξίου, γεννήθηκε το 1945 στην Καστανιά Άρτης.
Τις Γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στην Άρτα. Το 1964 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1969.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1971 και Πρεσβύτερος το 1974 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο Γ΄. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης κατά τα έτη 1971 ως 1988.
Το 1988 εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης διακονώντας για 28 συναπτά έτη μέχρι την παραίτησή του το 2016.

Ιγνάτιος Γ' Τσίγκρης (1958-1988)

tsigris

Γεννήθηκε στα Μέγαρα στις 13 Φεβρουαρίου 1911. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12 Ιουνίου 1933 εκάρη μοναχός και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διορίσθηκε ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μοναστηράκι Αθηνών.

Tην 1 Ιουνίου 1934 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο και στις 19 Απριλίου 1942 πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης από τον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο Βαβανάτσο, στην Μητρόπολη του οποίου υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και στρατιωτικός ιερέας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1958 εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης. Εργάστηκε με ζήλο και στοργικό ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς της ποιμαντικής του δράσεως. Με δικές του ενέργειες ανεγέρθηκαν 10 ενοριακοί ναοί, πολλά παρεκκλήσια και εξωκλήσια, καθώς και το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου (τότε Οικοτροφείο Θηλέων) της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σπουδαίο έργο για την εποχή ήταν η ίδρυση και λειτουργία δύο εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων αρρένων και θηλέων στις περιοχές Ρετσιανών και Άνω Αθαμανίου αντίστοιχα. Δια της επίπονης εργασίας του συνέβαλε πολύ στην θρησκευτική και ηθική εξύψωση του ποιμνίου του σε χρόνια δύσκολα και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, δια του κηρύγματος του θείου λόγου, της τακτικής επισκέψεώς του στα δύσβατα χωριά της επαρχίας του.

Το 1966 επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρωσίας προς προσκύνηση του τάφου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού του εξ Άρτης καταγόμενου και με δική του μέριμνα ανακηρύχθηκε επίσημα (31 Μαΐου 1988) να τιμάται ως τοπικός μας  άγιος. Ο  Ιγνάτιος Γ΄ υπήρξε ικανός ιεράρχης, με σεμνό ήθος, άρτια θεολογική κατάρτιση και αφοσίωση στην Εκκλησία.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν έπαψε να δέχεται και να προσεύχεται για όλους με αγάπη και να νουθετεί στον αγώνα της ζωής. Ο Κύριος του επιφύλαξε ιδιαίτερη τιμή καθώς τον κάλεσε κοντά Του, την ίδια ώρα που ο Ίδιος άφηνε την τελευταία Του πνοή επί της γης, την ώρα της αποκαθηλώσεως την Μ. Παρασκευή του 1988.

Σεραφείμ Β' Τίκας (1949-1958)

tikas

Γεννήθηκε στο Αρτεσιανό Καρδίτσας στις 26 Οκτωβρίου 1913. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1938 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Κορινθίας Δαμασκηνού και το 1942 πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού.

Ως εφημέριος και ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Πατησίων, ίδρυσε τον χριστιανικό φιλανθρωπικό σύλλογο «ο Ευαγγελιστής Λουκάς» δια του οποίου προσφερόταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους απόρους ασθενείς της ενορίας του.

Παράλληλα εργάσθηκε στις Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, ως γραμματέας. Κατά τους χρόνους της ξένης κατοχής (1942-45) αφού ακολούθησε τις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών του στρατηγού Ν.Ζέρβα, προσέφερε αξιόλογες εθνικές υπηρεσίες εις το τότε δοκιμαζόμενο έθνος.

Την 6 Σεπτεμβρίου 1949 εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος. Κατά την διάρκεια της διαποίμανσης της επαρχίας του αναλώθηκε στη δημιουργία έργων κοινής ωφέλειας. Ανακαινίσθηκε το μητροπολιτικό μέγαρο, ανεγέρθηκε το γηροκομείο Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου, ιδρύθηκε οικοτροφείο απόρων μαθητών, παιδικός σταθμός, το Εθνικό Στάδιο της πόλεως, το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως, ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ανακαινίσθηκε η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς. Επίσης πολλά πτωχότατα ορεινά χωριά της επαρχίας του σώθηκαν από την πείνα με τις δικές του ενέργειες.

Σημαντικός σταθμός της Αρχιερατείας του στην Άρτα απετέλεσε και το γεγονός της προσέλκυσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία όλης της οικογένειας του Αρχισυνάγωγου της Άρτας και η βάπτισή της από τον ίδιο.

Το 1958 και ως επιβράβευση των πολλαπλών και αξιόλογων υπηρεσιών του η Ιερά Σύνοδος τον προήγαγε στον μητροπολιτικό θρόνο της Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Το 1974 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και επί 24 χρόνια προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην διοικητική και ποιμαντική οργάνωση της Ελλαδικής Εκκλησίας. Κοιμήθηκε τον Απρίλιο του 1998.

Σπυρίδων Γκινάκας (1912-1948)

gkinakas

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1871. Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το 1894 χειροτονήθηκε διάκονος και υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Ιωαννίνων και Πελαγωνείας μέχρι το 1900, οπότε και ανέλαβε επί Πατριάρχου Φωτίου την διεύθυνση του πατριαρχικού γραφείου Αλεξανδρείας.

Αργότερα και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του Άρτης Γενναδίου και διορίσθηκε ιεροκήρυκας του Ελληνικού στρατού μέχρι την 11ην Απριλίου 1912, οπότε εξελέγη μητροπολίτης Άρτης.

Από το 1916 έως το 1923 κηρύχθηκε έκπτωτος, λόγω της συμμετοχής του στο ανάθεμα κατά του του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατά την περίοδο του πολέμου 1940-41 προσέφερε πολλές υπηρεσίες στον αγωνιζόμενο στρατό. Υπήρξε ιεράρχης ευγενής και προσηνής.

Κοιμήθηκε το 1948.

Σεραφείμ Α' Ξενόπουλος ή Βυζάντιος (1864-1894)

ksenopoulos

Λόγιος, φιλότιμος και δραστήριος ιεράρχης. Η καταγωγή από τον πατέρα του είναι η Νάξος. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1832 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος, το 1847 πρεσβύτερος, το 1848 επίσκοπος Αργυρουπόλεως και το 1864 εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης. Το 1873 διετέλεσε τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου Κωνσταντινουπόλεως. Υπήρξε ιεράρχης με πλούσια και πολυσχιδή δράση.

Ίδρυσε την αλληλοδιδακτική σχολή Πριοβόλου το 1869. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση σχολείων σε όλα τα χωριά του Νομού Άρτης. Ανοικοδόμησε πολλές εκκλησίες και Ιερές Μονές της επαρχίας του. Με δική του έγκριση και απόφαση έγινε η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων της πολιούχου Άρτης Οσίας Θεοδώρας.

Επί των ημερών του έγινε η ειρηνική απελευθέρωση της πόλεως της Άρτης (24-6-1881) από τον τουρκικό ζυγό. Έγραψε και δημοσίευσε μελέτη ιστορική και τοπογραφική, με τον τίτλο Δοκίμιον Ιστορικόν, αναφερόμενη στις επαρχίες Άρτης και Πρεβέζης.

Κοιμήθηκε και ετάφη στην Άρτα το 1894.

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας

logo imartis small white